De projectlocatie is gelegen in de voormalige gemeente Baardwijk en is nu een deelgebied aan de noordoostzijde van de gemeente Waalwijk. De locatie ligt midden in Baardwijk aan de Torenstraat. Het is op dit moment nog een bedrijvencomplex. Het plan is om het complex te transformeren naar een 70-tal woningen. Het gebied heeft een bijzondere ligging en bevat een aantal belangrijke omgevingsfactoren en kwaliteiten.
Zo ligt de A59 aan de Noordzijde van het plangebied met parallel daaraan de Winterdijk. De A59 is een drukke rijksweg en zorgt voor de nodige geluidsbelasting. De Winterdijk daarentegen heeft een meer sereen karakter en is een meanderende dijk met een voetpad bestaande uit vooral groen en bomen. Het vormt een buffer met de A59. Aan de Oostzijde van het plangebied bevindt zich de Torenstraat. Dit is een vrij smalle straat met grondgebonden woningen. Aan het begin van de Torenstraat bevindt zich een buurtcentrum ‘De Oude Toren’ geheten. Hier stond vroeger het gemeentehuis van Baardwijk. Aan het einde van deze Torenstraat staat zoals de naam al doet vermoeden de Oude Toren. Deze toren stamt nog uit de 14e eeuw en is een bijzondere blikvanger. Direct aan de westzijde van de toren gelegen is de begraafplaats behorende bij de Hervormde kerk. Aan de zuidzijde van de planlocatie bevindt zich de Hervormde Kerk een Rijksmonument met daarnaast de voormalige pastorie ‘Flambouw’ en de kosterwoning beide een gemeentelijk monument. Dit bijzonder ensemble ligt in het groen en heeft een grote tuin aan de achterzijde en grenst direct aan de planlocatie. Dit geeft fraaie doorzichten vanaf de Loeffstraat naar het plangebied. Naast de Kosterwoning ligt de toegangsweg van het bedrijventerrein en zal ook de ontsluiting worden van de nieuwe ontwikkeling. Tenslotte grenst het plan aan de Oostzijde aan de achtertuinen van diverse woningen aan de Loeffstraat.
Bij de planontwikkeling naar woningbouw is er rekening gehouden met bovenstaande omgevingsfactoren. De belangrijkste uitgangspunten zijn; 1. Geluidswering van de A59 aan de Noordzijde voor een hoog wooncomfort. 2. Behoudt en versterken van de monumentswaarden van de omliggende monumenten. 3. Het groene karakter van de Winterdijk zichtbaar houden vanuit de woningen en indien mogelijk toegankelijk maken. 4. Het gebouwensemble van de kerk en de kerktuin betrekken in het plan. 5. De afwikkeling en ontsluiting van het verkeer. Deze laatste is ook een belangrijk onderdeel aangezien veel omwonenden vooral daar hinder van kunnen ondervinden.
Als hoofd opzet is er voor gekozen om de bebouwing als een U-vorm aan de buitenzijde van het plangebied te situeren. Deze bebouwing zorgt hiermee voor een geluidswering en maakt een coulisse voor het binnen-gebied. Door de bebouwing ook naar elkaar te richten ontstaat ook een samenhang die zorgt voor geborgenheid en aangename sfeer in het plan. Door de bebouwing zover mogelijk naar de randen te plaatsen ontstaat er ook meer ruimte voor groen in het centrale gebied. Dit centrale gebied sluit aan bij de tuin van de kerk en loopt zo fraai in elkaar over. Zo wordt de kwaliteit van de monumenten rond de kerk betrokken bij het plan. In het binnen gebied zijn nog een tweetal appartementenblokjes opgenomen die vrij in het groen staan. Er is dan ook bewust voor gekozen om de bergingen in de massa’s op te nemen, zodat er geen extra losse volumes in het open gebied liggen. Dit sluit het beste aan op het vrije karakter.
Het plangebied ligt achter het historische lint van de Loeffstraat. Langs dit lint staan vooral de statige herenhuizen en boerderijen. Van oudsher werden de landerijen langzaam omgetoverd naar fabrieken en bedrijven op de achter terreinen. De architectuur legt een duidelijke verbinding naar het industriële karakter met een duidelijk contrast naar de statigere woningen aan het lint. Het is belangrijk dat deze duidelijk van elkaar gescheiden zijn en het lint als lint herkenbaar blijft. De woningen zullen herkenbaar zijn als kloeke gebouwen opgetrokken uit metselwerk met staal en houten accenten en afgedekt met platte en sheddaken.